Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Καββαδίας. Σπουδαστές.Σπουδαστές

Σας είδα κάτου από την πύρινη βροχή
με τα πλακάτ και τα σκουτιά τα ματωμένα
εσάς που κάματε την δύσκολην αρχή
κείνα τα χρόνια τα βαριά, τα κολασμένα.


Σήμερα πάλι βλέπω τα δικά σας παιδιά
σμάρι πηχτό μες του πελάγου τη σπιλιάδα.
Πάντα κατάντικρα στην κάθε αναποδιά
και σ'όσους πάνε να σταυρώσουν την Ελλάδα.*" Πρωτοδημοσιεύτηκε στην " Πανσπουδαστική" αρ.53, από 24/3/1967, ένα μήνα πριν το παραξικόπημα της χούντας. Ο τελευταίος στίχος του είναι προφητικός. Αναδημοσιεύσεις: Περιοδικό " Τομές" αρ.32, σελίδες 33-34 και από το Φ.Φιλίππου, ¨Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας¨, Άγρα 1996, σελίδες 107-108. "Περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο ενός τιμονιέρη", αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα του Ν. Καββαδία, επιμέλεια Guy ( Michel) Saunier, σελίδα 103 και 137 σε φωτοτυπία, όπως και στην έδοση "Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973", Αργοστόλι 2008, σελ 617."


 "Ο Νίκος Καββαδίας στο έργο του είναι συνήθως ο '' δράστης'' και ο άφθαστος, ο μοναδικός αφηγητής, αλλά και ο Κεφαλονίτης τοπικιστής και ταυτόχρονα  ο κοσμοπολίτης, αυτός που αφηγείται θλιβερές ιστορίες στα ποιηματά του αλλά και στον πεζό λόγο του, μα και ο εμπνευσμένος και ο μαχητικός δημιουργός αντιστασιακών και επαναστατικών θουρίων, όταν το καλούσαν οι καιροί. "

από:  Βαγγέλης Σακκάτος, Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Ο παράξενος ταξιδευτής και συναρπαστικός αφηγητής. εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, Αθήνα 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου