Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Σιμόν Μπολιβάρ. Ο απελευθερωτής.


Ο Σιμόν Μπολίβαρ γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας το 1783 και αποτέλεσε την πλέον κυρίαρχη μορφή των εθνικο-απελευθερωτικών εξεγέρσεων των λαών και ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ο ίδιος καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια Κρεολών της Βενεζουέλας και σε ταξίδια του στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική γνώρισε τις ιδέες της γαλλικής επαναστάσεως και του αμερικάνικου απελευθερωτικού αγώνα.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, προσχώρησε σε μια στρατιωτική ομάδα, η οποία ξεσηκώθηκε το 1810 εναντίον των Ισπανών κατακτητών. Μία εθνική συνέλευση που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Μπολίβαρ ανακήρυξε το 1811 την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.

Το 1813 επονομάστηκε Ελευθερωτής, "Libertador" και ηγήθηκε αμφίρροπων πολέμων ενάντια στον ισπανικό στρατό, με αποτέλεσμα να ενοποιήσει τη Βενεζουέλα με τα απελευθερωμένα εδάφη που αποτελούν σήμερα το κράτος της Κολομβίας. Απελευθέρωσε τα εδάφη των σημερινών κρατών του Ισημερινού και μέρος του Περού, αργότερα τα υψίπεδα του Περού και τέλος τη σημερινή Βολιβία, στην οποία ο ίδιος έδωσε το όνομα Bolivia. Το 1819 ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ενώ αργότερα, το 1823 γίνεται πρόεδρος του Περού.

Οι αγώνες του Μπολίβαρ και της Λατινικής Αμερικής ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς και το αντίστροφο. Μάλιστα, ένας από τους συμβούλους και συμμαχητές του Μπολίβαρ, ο Πολωνός λοχαγός Μιζεγιέφσκι, πολέμησε και σκοτώθηκε στην Ελλάδα, στην μάχη στο Πέτα της Άρτας, τον Ιούλιο του 1822, ενώ την προηγουμένη είχε πει: "Το μόνον και το τελευταίον που επιθυμώ ελθών ενταύθα είναι να κατακτήσω μαχόμενος, πιστός εις τας ιδέας μου, έντιμον τάφον Έλληνος στρατιώτου..."

Με το χρόνο δημιουργήθηκε ένα κίνημα αντιπολιτεύσεως εναντίον του Μπολίβαρ, ο οποίος φοβόταν ότι η νότια Αμερική θα περιπέσει στην αναρχία και γι' αυτό προέκρινε μία αυταρχική διακυβέρνηση. Σταδιακά διαχωρίστηκαν η Βενεζουέλα, το Περού και η Κολομβία. Το 1830, όταν διαπίστωσε ο Μπολίβαρ ότι δεν κατάφερνε να διασώσει πια την ιδέα της ένωσης του απελευθερωμένων εδαφών, παραιτήθηκε από την εξουσία και ιδιώτευσε. Το έργο του, η απελευθέρωση της Νότιας Αμερικής από την Ισπανία, είχε όμως διάρκεια. Πέθανε στην Σάντα Μαρία της Κολομβίας, το 1830 από φυματίωση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1783: Γεννιέται ο Μπολίβαρ στο Καράκας της Βενεζουέλας.
1807: Επιστρέφει στην Βενεζουέλα μετά από μακροχρόνιο ταξίδι του στην Ευρώπη, ποτισμένος ήδη με τις ιδέες της απελευθέρωσης.
1810: Ο Ισπανός κυβερνήτης στερήθηκε επίσημα τις εξουσίες του και διώχθηκε απ' τη Βενεζουέλα.
1811: Ο Σιμόν Μπολίβαρ και ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, απελευθερώνουν προσωρινά την Βενεζουέλα από τους Ισπανούς.
1814: Ο Μπολίβαρ ηττείται από τους Ισπανούς, αλλά διαφεύγει στην Τζαμάικα, όπου έγραψε το σημαντικότερο κείμενό του: "Επιστολή από την Τζαμάικα".
1817: Ο Μπολίβαρ μεταφέρει το στρατηγείο του στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο.
1819: Μετά την ολέθρια για τους Ισπανούς μάχη της Μπογιακά, αρχίζει η αντίστροφη πορεία της Ισπανικής κυριαρχίας.
1821: Η μάχη του Καραμπόμπο και η επίσημη πια ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.
1822: Με τη βοήθεια του Αντόνιο Χοσέ δε Σούκρε (φίλου και αξιωματικού του στρατού του Μπολίβαρ) απελευθερώνεται το Εκουαδόρ.
1824: Ο Ισπανός αντιβασιλιάς του Περού ηττείται στην μάχη του Αγιακούτσο και παραδίδεται με όλο τον στρατό του.
1825: Τον Απρίλιο επιτυγχάνεται η απελευθέρωση της περιοχής του "Άνω Περού" με τη βοήθεια του Σούκρε. Το νέο έθνος αποφάσισε να ονομαστεί Βολιβία, από το όνομα του απελευθερωτή του. Για το κράτος αυτό, ο Μπολίβαρ συνέταξε ένα Σύνταγμα στο οποίο αποκαλύπτονταν οι απολυταρχικές του τάσεις: Στον καταστατικό του χάρτη προέβλεπε ισόβιο πρόεδρο δημοκρατίας, Βουλή χωρίς ουσιαστικές εξουσίες και πολύ περιορισμένο εκλογικό σώμα.
1826: Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των απελευθερωμένων εθνών της Βενεζουέλας και της Νέας Γρανάδας (περίπου τα εδάφη της σημερινής Κολομβίας) ενάντια στην ιδέα της Μεγάλης Κολομβίας.
1828: Ο Μπολίβαρ, ελλείψει συντάγματος, ανέλαβε δικτατορική εξουσία στην Μεγάλη Κολομβία.
1830: Ο Μπολιβάρ πεθαίνει στην Σάντα Μαρία της Κολομβίας από φυματίωση.

via america latina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου