Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΔΡΟ ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ. Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας.

  Με γλώσσα δυνατή και λιτή, ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες καταθέτει τη μαρτυρία ενός άπιστου κατοίκου της Αβάνας, ενός ανθρώπου που επιστρέφει σ' αυτήν εξουθενωμένος, ύστερα από μία μεγάλη περιπλάνηση που τελικά δεν τον έβγαλε πουθενά. Δεν είναι απαισιόδοξος με τη ζωή του στη σύγχρονη Αβάνα, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να ανατέμνει τα πάντα γύρω του με τη δεξιοτεχνία εξειδικευμένου χειρουργού. Βυθίζει τον αιχμηρό σαν νυστέρι λόγο του δίχως φόβο, "σκαλίζει"  σωθικά και ανακατεύει τα πάντα χωρίς να σέβεται τίποτα: σεξ, πείνα, πολιτική, ερωτισμό, απογοήτευση, επιθυμίες, ρούμι και καλή διάθεση.

  Γραμμένη με ένα ρυθμό ιλιγγιώδη, κάπου ανάμεσα στην τροπική έξαψη και τη μαύρη απόγνωση  ενός Μπουκόφσκι, Η  Βρόμικη Τριλογία της Αβάνας είναι ένα διαφωτιστικό μείγμα διηγημάτων ενορχηστρομένων σαν μυθιστόρημα. Σκληρά, συγκινητικά και αληθινά, μας αποκαλύπτουν έναν αυθεντικό συγγραφέα, έναν ανελέητο χρονικογράφο μιας χώρας και μιας εποχής αντιφατικής, τρομερής, σαγηνευτικής.

από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Ο  Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες γεννήθηκε στην Κούβα το 1950. Έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να γίνει συγγραφέας, από παγωταντζής και εφημεριδοπώλης ως καθηγητής κολύμβησης και καγιάκ. Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος και εκφωνητής στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Μεταφρασμένος σε πολλές χώρες, γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα και Ο δικός μας Γράχαμ Γκρην στην Αβάνα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.πηγή: Πέδρο Χουάν Γκουτίερες, Η βρόμικη Τριλογία της Αβάνας, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου