Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΔΙΚΑ (ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΜΑΠΟΥΤΣΕ)Ζούσε κάποτε μια αλεπού που δεν την έκανε κανείς παρέα, γιατί τραγουδούσε πολύ άσχημα. Ήταν πολύ δυστυχισμένη και μια μέρα αποφάσισε να πάει να βρει την πέρδικα να της ζητήσει βοήθεια.
Η πέρδικα ανησύχησε πολύ μόλις είδε την αλεπού να καταφθάνει σπίτι της κι απόρησε όταν την άκουσε να χαιρετά ευγενικά:

-Καλημέρα, πέρδικα. Συγγνώμη που έρχομαι έτσι ξαφνικά, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να παντρευτώ, αλλά όλοι μ' αποφεύγουν γιατί έχω απαίσια φωνή. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις;

-Tι φωνή να βγει από αυτό το τεράστιο στόμα; Δεν βλέπεις; Μέχρι τα αυτιά σου φτάνει όταν ανοίγει!

-Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Η αλεπού εντυπωσιάστηκε.

-Κοίτα ,εγώ μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά όχι αφιλοκερδώς. Καθετί έχει την τιμή του.

Ακούγοντας τα λόγια αυτά, η αλεπού άρχισε να τάζει στην πέρδικα διάφορα, κοσμήματα, καινούργια ρούχα, παπούτσια μέχρι και νέο σπίτι.

-Θα τα δούμε αυτά, είπε η πέρδικα. Γονάτισε τώρα και εγώ πάω να φέρω τα εργαλεία μου.

Γονάτισε η Αλεπού και έφερε η πέρδικα βελόνα και κλωστή κι άρχισε να της ράβει το στόμα. Στην αρχή πόναγε πολύ, μετά όμως η αλεπού άρχισε να συνηθίζει .Στο τέλος είχε αποκτήσει ένα στοματάκι τόσο δα, μια τρυπούλα.

Για να βεβαιωθούν πως όλα πήγαν καλά, η πέρδικα ζήτησε από την αλεπού να πει ένα τραγουδάκι. Πραγματικά η φωνή της είχε βελτιωθεί. Τότε το πουλί ζήτησε όλα όσα του είχε τάξει η επισκέπτρια του. Μα η αλεπού άρχισε ν’ αρνείται πως είχε συμφωνήσει να πληρώσει. Θύμωσε κιόλας και κυνήγησε την πέρδικα, που τελευταία στιγμή κατάφερε να σωθεί.

Μια μέρα όμως, αρκετά αργότερα, που η αλεπού κοιμόταν κοντά στο ποτάμι, πέρασε από ΄κει η πέρδικα κι αποφάσισε να την εκδικηθεί. Την πλησίασε πολύ πολύ σιγά και προσεκτικά και μόλις έφτασε κοντά στ΄αυτί της έβγαλε μια δυνατή κραυγή. Έτσι όμως όπως ήταν αγουροξυπνημένη ξεχάστηκε. Άνοιξε το στόμα της πάρα πολύ και οι ραφές ξηλώθηκαν.Ένα βίντεο για τη φυλή των μαπούτσε.Οι Μαπούτσε (ισπ. Los mapuches), επίσης γνωστοί ως Αραουκάνοι, είναι ιθαγενής φυλή που κατοικεί σε περιοχές της κεντρικής, νότιας Χιλής, καθώς και της νότιας Αργεντινής. Οι ίδιοι αποκαλούνται 'Μαπούτσε', ενώ την ονομασία 'Αραουκάνοι' την έλαβαν από τους Ισπανούς αποίκους τον 16ο αιώνα. Σήμερα αποτελούν το 4% του πληθυσμού της Χιλής και είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην περιφέρεια της Αραουκανίας. Συνολικά αριθμούν ένα εκατομμύριο άτομα.
Κατά την προκολομβιανή περίοδο ήρθαν αντιμέτωποι με τους Ίνκας, από τον βορρά, οι οποίοι απέτυχαν με αλλεπάλληλες προσπάθειες να κατακτήσουν την γη τους. Αργότερα, οι Ισπανοί κονκισταδόροι, από τον 16ο αιώνα, αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να τους υποτάξουν. Το 1553 αποτυχημένες ισπανικές επιθέσεις κατέληξαν στο θάνατο του Πέδρο ντε Βαλδίβια και στην καταστροφή πολλών βασικών αποικιακών οικισμών.
Οι Μαπούτσε δεν καταλήφθηκαν από του Ισπανούς και παρέμειναν ανεξάρτητοι ως το 1883, οπότε και έγιναν τμήμα του κράτους της Χιλής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ πραγματοποιήθηκαν μαζικές διώξεις εναντίον τους.
Κύριος λόγος ρήξης των Μαπούτσε με την σημερινή κυβέρνηση της Χιλής είναι η διανομή της γης που παλιότερα εκμεταλλεύονταν.


πηγή:  απο ενθετο της εφημερίδας Ποντίκι με τίτλο "Μύθοι και θρύλοι των λαών.Λατινική Αμερική" Μεταφράση:Σίσσυ Παπαδάκη. via: οι βάρκες των ημίτρελων.
Βικιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου