Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Μπουνιουέλ και Νταλί καταγράφουν το ασυνείδητο.

   


«Ανδαλουσιανός Σκύλος» (Un Chien Andalou)


Ο «Ανδαλουσιανός Σκύλος» αποτελεί ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Μία ταινία με σκηνές που ερμηνεύονται άλλοτε ως φροϋδικές επεξηγήσεις και άλλοτε πάλι ως σουρεαλιστική αποτύπωση αλληγοριών. Αποτελεί περισσότερο ένα κίνημα του κινηματογράφου παρά μία ταινία με τη στενή έννοια της κινηματογράφισης μίας ιστορίας.Ο «Ανδαλουσιανός Σκύλος» γυρίστηκε το 1929 και είναι η σεναριακή «σφραγίδα» του σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ και του ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, βασισμένη στα όνειρά τους. Πρόκειται για τη συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών που καταγράφουν το ασυνείδητο των δύο εκκεντρικών καλλιτεχνών.

Ένα μπαλκόνι, βράδυ. Ένας άντρας ακονίζει το ξυράφι του κοντά στο μπαλκόνι. Ο άντρας κοιτά μες απ’ τα τζάμια τον ουρανό και βλέπει...Ένα ελαφρύ σύννεφο που πλησιάζει το γεμάτο ολοστρόγγυλο φεγγάρι. Κατόπιν, το κεφάλι ενός νεαρού κοριτσιού με ολάνοιχτα μάτια. Σ’ ένα απ’ τα μάτια της προχωρεί η λάμα ενός ξυραφιού. Το ελαφρύ σύννεφο περνά τώρα μπροστά απ’ το φεγγάρι. Η κόψη του ξυραφιού περνά και κόβει στα δύο τα μάτια του κοριτσιού.

Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου έξι ημερών, ενώ τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περίπου δεκαπέντε ημερών. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας οργανώθηκε στην αίθουσα Ursulines σου Παρίσι, συγκεντρώνοντας διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κοκτώ και ο μουσικός Ζωρζ Ωρίκ, καθώς και την υπερρεαλιστική ομάδα. Στη συνέχεια αγοράστηκε και προβλήθηκε στις αίθουσες για περίπου οκτώ μήνες.
Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ, σενάριο: Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί,παίζουν: Σιμόν Μαρέϊγ, Πιέρ Μπατσέφ, Χαϊμέ Μιραβίλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Λουίς Μπουνιουέλ. Η ταινία προβάλλεται από την New Star.

πηγή: click @ life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου