Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

SOUTH OF THE BORDER: Η αποκαλυπτική ταινία του Όλιβερ Στόουν για την Λατινική Αμερική.


"South of the Border" είναι ο τίτλος της ταινίας - ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν, που κυκλοφόρησε το 2009 και δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ταινία αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για την Λατινική Αμερική, χωρίς την παραποίηση των αμερικανικών ειδήσεων.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2009 και βοηθάει όσους την παρακολουθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση την οποία επικρατεί στην Λατινική Αμερική και τις βάσεις και πτυχές της προόδου που έχει σημειώσει η ήπειρος αυτή κατά τον 21ο αιώνα.

SOUTH OF THE BORDER (Ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ, 2009, Έγχρωμο, 88’)

Σκηνοθεσία: OLIVER STONE
Σενάριο: MARK WEISBROT, TARIQ ALI
Παραγωγή: FERNANDO SULICHIN, ROBERT S. WILSON, JOSE IBANEZ
Μουσική: ADAM PETERS
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ALBERT MAYSLES, LUCAS FUICA, CARLOS MARCOVICH

Μιλούν οι: TARIQ ALI, RAUL CASTRO, HUGO CHAVEZ, RAFAEL CORREA, CRISTINA KIRCHNER, NESTOR KIRCHNER, FERNANDO LUGO, LULA, EVO MORALES


Ετοιμάζεται μια επανάσταση στη Νότια Αμερική, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει ακόμα! Ο Όλιβερ Στόουν, ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική και παίρνει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Πλησιάζοντας τον πολιτικό όσο και τον άνθρωπο, ο Στόουν προσπαθεί να αποδείξει πόσο παραπληροφορημένοι για τον Τσάβες είναι οι Αμερικανοί από τα μεγάλα αμερικανικά κανάλια, όπως Fox News και CNN, τα οποία έχουν κηρύξει ανελέητο τηλεοπτικό πόλεμο εναντίον του ίδιου και της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του.

Ο Στόουν στη Βενεζουέλα βλέπει μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη, και, για να πειστεί, με παραίνεση του ίδιου του Τσάβες, ξεκινά ένα οδοιπορικό σε πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής, για να ακούσει και τη γνώμη άλλων προέδρων για αυτόν αλλά και για να μάθει περισσότερα για την κατάσταση στις δικές τους χώρες.

Έτσι, συναντά τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρτσνερ -όπως και τον πρώην πρόεδρο και σύζυγό της, Νέστορ Κίρτσνερ- τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, και τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Έτσι, το ντοκιμαντέρ, με ένα μικρό συνεργείο, με λίγο εξοπλισμό αλλά πολύ κέφι, εξελίσσεται σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι-πορτραίτο της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής, όπου συμβαίνουν πολλές και ενδιαφέρουσες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, καθώς, για πρώτη φορά, οι χώρες αυτές ενώνονται δυναμικά σε έναν κοινό αγώνα: να ξεφύγουν από την αμερικανική πολιτική επιρροή που τους καταδυναστεύει και να διεκδικήσουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιες τους φυσικούς τους πόρους, χωρίς να παρεμβαίνουν αμερικανικά συμφέροντα και πολυεθνικές εταιρείες. Και όλα αυτά, πολεμώντας ταυτόχρονα ενάντια στη «λάσπη» που δέχεται ο αγώνας τους από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δείτε το! Γίνετε μάρτυρες ιστορικών γεγονότων….


πηγή: sierra maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου