Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Στους πέντε οι νεκροί στη Βραζιλία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

πηγή teleSurΟι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στο Ρίο, λίγο μετά το κάλεσμα διαφορετικών κοινωνικών οργανώσεων να ακολουθήσουν τις κινητοποιήσει και παρότι προηγήθηκε   κάλεσμα σε διάλογο από τη πρόεδρο Dilma Rousseff, σε εθνικό επίπεδο, στις 21 του περασμένου Ιούνη.

Ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή τη Πέμπτη ανέβηκε στους πέντε, ένας νεαρός Βραζιλιάνος, στο Belo Horizonte, υπέκυψε τελικά στα σοβαρά τραύματά του. Ο νεκρός ονομάζεται Douglas Henrique de Oliveira, ήταν 21 ετών, σκοτώθηκε αφού έπεσε από ένα οδόφραγμα.


Αυτό είναι το πέμπτο θύμα από την αρχή των συγκρούσεων( στις 6 Ιουνίου στο Σάο Πάολο), η απογοήτευση από την αύξηση της τιμής στα μέσα μεταφοράς αλλά και άλλα κυβερνητικά μέτρα όπως η αύξηση των δημοσίων εξόδων για τη πραγματοποίηση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (Mundial) το 2014 υπήρξαν οι αφορμές.


Οι διαδηλώσεις άρχισαν να μετατρέπονται σε βίαια εξέγερση και εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αυτές οι διαμαρτυρίες που αναδύθηκαν κυρίως, στις πόλεις της Βραζιλίας και στο Ρίο, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, κατάφεραν να μην περάσει το μέτρο, και τα εισιτήρια να επιστρέψουν στις κανονικές τους τιμές.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Rousseff, με δηλώσεις της σε εθνική εμβέλεια στις 21 Ιουνίου κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία και να πάψουν οι βίαιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.


Παρ' όλα αυτά, τα κοινωνικά δίκτυα της Βραζιλίας συνέχισαν να καλούν κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να υποστηρίξει τα κοινωνικά του αιτήματα, παρά το κάλεσμα σε διάλογο από τη πρόεδρο της χώρας.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.
Ο ρεπόρτερ του teleSUR, Vladimir Carrillo, περιέγραψε ότι αυτή την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, στο Ρίο, συνεχίζεται μία πορεία αποτελούμενη από κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις. “ Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από νωρίς το απόγευμα, και ζητούν δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς, την αποστρατικοποίηση των “φαβέλας”, αμνηστία και απελευθέρωση των κρατουμένων από τις τελευταίες διαδηλώσεις”.
Ο δημοσιογράφος επισήμανε τη παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης όπως επίσης και ότι στους δρόμους έχουν παρθεί γιγάντια μέτρα ασφαλείας και ότι μέχρι τότε η πορεία με ειρηνικό τρόπο κατευθυνόταν στο δικαστικό μέγαρο του Ρίου.


Σχολίασε, επίσης, πως οι διαδηλωτές απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες όπως προτείνει η πρόεδρος της χώρας, τονίζοντας πως πέρα από τη στήριξη της κυβέρνησης στις κοινωνικές επενδύσεις υπάρχει και  η συμμετοχή στα κοινά.


Πρόσθεσε επίσης ότι ο λαός διαμαρτύρεται όχι κόντρα σε μία κυβέρνηση, αλλά κόντρα στο σύστημα που αν και έχει κοινωνικές επενδύσεις, απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή, όπως ακριβώς το κατοχυρώνουν οι νόμοι και το Σύνταγμα.


Τέλος, ο δημοσιογράφος τόνισε πως όλοι οι τομείς που αντιτίθενται στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν νέα κινητοποίηση για την Κυριακή, ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι του κυπέλλου συνομοσπονδιών ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ισπανία.


Εκτιμάται ότι οι διαδηλώσεις θα αρχίσουν από νωρίς το πρωί έξω από το μεγαλειώδες στάδιο “Μαρακανά”. Τονίζουν ότι η διαμαρτυρία δεν είναι κόντρα στο άθλημα, αλλά στη μεγάλη σπατάλη για τη διοργάνωσή του και την υποβάθμιση εξαιτίας αυτής, της παιδείας και της υγείας.

Μετάφραση/ Απόδοση στα ελληνικά Pasion Nuestra
οι υπογραμμίσεις δικές μας
δείτε το άρθρο στα ισπανικά εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου