Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας σχεδιάζει πραξικόπημα με τη στήριξη των ΗΠΑ, στο φως τα σχέδια για αποσταθεροποίηση ( photos & video)
πηγή telesur

Ο υπεύθυνος τύπου του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, Jorge Rodríguez, και ο υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών, Ernesto Villegas, μέσω συνέντευξη τύπου παρουσίασαν ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στο φως τα σχέδια για πραξικόπημα με τη στήριξη των ΗΠΑ.


Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας ( PSUV) παρουσίασε αυτή τη Τετάρτη τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο γενικός γραμματέας της αντιπολίτευσης ( MUD), Ramón Guillermo Aveledo, συναντήθηκε με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και κατέληξαν πως ο μόνος τρόπος για να “ξεμπερδέψουν” με τη κυβέρνηση Μαδούρο, είναι να προκαλέσουν μία κρίση.


Ο υπεύθυνος τύπου του σοσιαλιστικού κόμματος, Jorge Rodríguez και ο υπουργός επικοινωνίας και πληροφόρησης της Βενεζουέλας, Ernesto Villegas, έφεραν στο φως ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου η βουλευτής της δεξιάς της Βενεζουέλας, María Corina Machado, συμμετέχει σε μία συζήτηση με τον ιστοριογράφο Germán Carrera Damas, και υποστηρίζει πως υπήρξε συνάντηση από την πλευρά του προέδρου της αντιπολίτευσης με την φοιτητική ηγεσία με σκοπό να παρθούν μέτρα για αποσταθεροποίηση του κλίματος.
Ο Ramón Guillermo Aveledo διεμήνυσε στις ΗΠΑ πως η μοναδική λύση για να “παραμερίσουν” την κυβέρνηση είναι να προκαλέσουν και να στηρίξουν μία κρίση” είπε η βουλευτής η οποία υπογράμμισε πως τόσο ο Aveledo τόσο και η ομάδα που στηρίζει τον κυβερνήτη του κράτους Miranda ( Βορράς) Henrique Capriles βρίσκονται κάτω από την προστασία των ΗΠΑ.


Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε, ακούγεται η Machado να λέει πως ο Aveledo έχει μία διαφορετική στρατηγική από τη δική της, για αυτό το λόγο ρώτησε τον Carrera Damas για το τι θα πρέπει να κάνει με τον ηγέτη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο τελευταίος της συνέστησε να τον “ντριμπλάρει” όπως ακριβώς κάνουν στο ποδόσφαιρο.


Επιπρόσθετα, έκρινε πως ο εκτελεστικός γραμματέας της αντιπολίτευσης θα αξιολογήσει θετικά την συνάντηση ανάμεσα στο γραμματέα των ΗΠΑ, John Kerry, και τον σύμβουλο της Βενεζουέλας Elías Jaua. Η Βενεζουέλα οφείλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, είπε ο Aveledo.

Εμένα μου φαίνεται τρομερό”, σχολίασε η Machado και επισήμανε πως θα έπρεπε να πάει νωρίτερα στο γραφείο των ΗΠΑ (...), έπρεπε να κινηθούμε διαφορετικά, πρόσθεσε. Πρέπει να συνυπολογίζεις τις βασικές παραμέτρους, "πως το Κογκρέσο αντιδρά!", καθώς δεν μπορεί να ισχύει  πως ό,τι συμβαίνει εκεί συμβαίνει και στη Βενεζουέλα, και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο στο γραφείο των ΗΠΑ δεν φαίνεται το ίδιο σοβαρό αυτό.Η βουλευτής της αντιπολίτευσης έσπευσε να βεβαιώσει ότι αυτοί τρέφουν μεγάλο φόβο, φοβούνται πως θα φύγω και θα συνεργαστώ με τις ΗΠΑ, με τους γερουσιαστές ή με τα πρόσωπα που έχουν την ικανότητα και την επιρροή να θέσουν μία γραμμή ριζοσπαστική.

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, η βουλευτής κάλεσε τον Carrera Damas να μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “ Το τελευταίο που εγώ θέλω είναι κάποιος να μου στείλει e-mail,(…). Δεν θέλω να φανεί πως συνωμοτώ κόντρα στον Henrique (Capriles)”.

Ο Rodríguez δήλωσε πως το σοσιαλιστικό κόμμα ήταν υποχρεωμένο “να παρουσιάσει τη μαρτυρία αυτή που έρχεται κόντρα στο Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τους νόμους¨.

Ο υπεύθυνος Τύπου του PSUV δήλωσε πως τα σχέδια της δεξιάς συμπεριλαμβάνουν την αποσταθεροποίηση, τη βία και το μίσος μεταξύ των πολιτών με απώτερο σκοπό να χτυπηθεί το κράτος.

Υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Machado και του γενικού γραμματέα της αντιπολίτευσης είναι προδοσία της πατρίδας. “ Αυτοί θέλουν τη βία, θέλουν να σκορπίσουν το μίσος, διέξοδοι χωρίς διάλογο, χωρίς εκλογές, για αυτό το λόγο πρέπει να απομονωθούν άπαξ δια παντός".

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προβαίνει σε συναντήσεις για το θέμα, αλλά οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν να φανούν δύο μέρες. Ο Rodríguez τόνισε πως αυτές οι απουσίες είναι μέρος ενός συνεχούς σχεδίου για πραξικόπημα εναντίον του κράτους.Πρόσθεσε ότι η μαρτυρία που παρουσιάστηκε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης μέσω της συνέντευξης τύπου “επιτρέπει να συνδεθούν όλα τα κομμάτια του παζλ” και βοηθάει στο να γίνει περισσότερο κατανοητό το πανόραμα βίας που έζησε η χώρα μετά την μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την προεδρία τον Απρίλη από την αντιπολίτευση.


Το κύμα της βίας της αντιπολίτευσης.
Μόλις το Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη νίκη του Νικολά Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές, ο ηγέτης της δεξιάς Henrique Capriles Radonski δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα και ζήτησε από τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν.
Η αντιπολίτευση βγήκε τότε στους δρόμους για να προκαλέσει σύγχυση, επιτέθηκε σε κτίρια του σοσιαλιστικού κόμματος, στα Διαγνωστικά Κέντρα, στις κατοικίες που είχε δημιουργήσει ο Τσάβες, σε εγκαταστάσεις των αρχών και σε τηλεοπτικά κανάλια ανάμεσα σε αυτά και το teleSUR. Από αυτό το ξέσπασμα βίας έντεκα άνθρωποι, όλοι φίλα προσκείμενοι στη Μπολιβαριανή Επανάσταση έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στους νεκρούς και δύο μικρά παιδιά.


Οι αρχές της Βενεζουέλας δίνουν έμφαση στις έρευνες και είναι ταγμένες στο να εφαρμόσουν τη δικαιοσύνη απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο, μία ειδική ομάδα του Σώματος Ερευνών είναι επικεφαλής στην αναζήτηση των ατόμων που συσχετίζονται με τα παραπάνω εγκλήματα.

Η γενική εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Luisa Ortega Díaz, επανέλαβε πως όλα τα άτομα που έχουν συλληφθεί για τους θανάτους που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχουν αντιμετωπιστεί με τρόπο που δεν προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σύμφωνα με το νόμο.Η διπλωματούχος του υπουργείου έχει επιβεβαιώσει, σε διάφορες εξεγέρσεις, πως ο λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως το κατοχυρώνει το άρθρο 68 του Συντάγματος της Μπολιβεριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, αλλά δεν πρέπει να ενεργεί με τρόπο βίαιο όπως ακριβώς έγινε μετά την εκλογή του πρόεδρου τον περασμένο Απρίλη.


Δείτε εδώ μια σειρά από φωτογραφίες όπου φαίνεται το βίαιο ξέσπασμα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας μετά το κάλεσμα του Henrique Capriles  για μη αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων :http://bit.ly/14wdwjU.
μετάφραση/ απόδοση στα ελληνικά Pasion Nuestra
οι υπογραμμίσεις δικές μας
δείτε ολόκληρο το άρθρο στα ισπανικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου